fredag, september 08, 2006

Kumasi

Tirsdag (tidligt kl 6.30) til torsdag ved 4-tiden var jeg på felttur nordpå til den næststørste by i Ghana (mellem 1 og 2 millioner, mange mener der reelt er 4 mio i Accra) for at monitorere nogle SPEED-projekter. Nej, ikke den slags speed selvom jeg var deroppe med en fyr der hedder Per FRISK, høhø...Det står for Support Programme for Enterprise Empowerment and Development, herligt Akronym :) Min vejleder, Mimi, jeg, Per Frisk og en lokal ansat ved Speed (Donald) kørte sammen med en af deres chauffører til Kumasi for at se diverse af deres støttede projekter og også et par, der ønsker støtte. Vi tog over en bjergkæde for at gøre turen derop mere "Scenic" og der var en fantastisk udsigt udover Ghana. Derudover kendte Per et sted på vejen, vi tilfældigvis kom forbi, hvor man kan få frisk pamlevin. Pamlevin kommer indefra palmen og forarbejdes overhoevdet ikke. Der er naturlig gæring i stamen og det smager af den herligste friske champagne, men faktisk bare meget bedre! Desværre gærer vinen ekstremt hurtigt og den smager efter sigende kun godt når den er helt frisk, men til gengæld bliver alkoholprocenten mangedoblet med tiden.

Vejen derop er meget ringe, men heldigvis har Danida skudt 250 mil i a forbedre vejen derop. Desværre er de ikke kommet ret langt og da jeg spurgte de andre hvornår man forventer de er færdige, flækkede de af grin...nå, men selvom vi kørte i en lækker Mercedes 4-hjultrækker var man helt færdig efter køreturen (der tog 5-6 timer). De viste sig også hurtigt at Mercedes ikke er en off-roader men en luksus-cruiser...det er selvfølgelig tyskerne, der har doneret bilen - SPEED er et GTZ-DANIDA projekt. Vi har doneret en Nissan :)

Vi besøgte juvelerer, herbalists (natur/alternativ medicin), en mikrokredit bank, nogle erhvervskonsulenter og en kemiprofessor fra universitetet deroppe. Alle havde interessante projekter, men jeg er lidt skeptisk over hvor meget det egentligt rykker i forhold til de ressourcer, der bliver lagt i det. Det virker lidt som at slå i en pude, men det er meget kendetegnende for alt udviklingsarbejde...Gennemgående for projekterne er at forbedre mulighederne for forskellige erhvervssektorer. For eksempel et ressouce-center til de små naturmedicin-producenter, hvor de kan få hjælp til at mekanisere produktionen, få fine labels på emballagen og få certificeret og godkendt produkterne.

Så alt i alt var det en alle tiders tur og jeg fik virkeligt oplevet erhvervslivet tæt på (mikro-små og mellemstore virksomheder, som de kaldes - MSME's). Det var også rart at komme udenfor Accra og se en anden by - som i øvrigt er langt pænere og har rigtigt mange flotte huse fra kolonitiden. Det er nok ikke sidste gang jeg skal derop. Vi fik også socialseret lidt efter dagens gerninger med lidt øl og det var selvfølgeilg rart at omgås sine kollegaer lidt mere privat - generelt ser vi de fleste privat forholdsvis ofte - især Mimi og hendes mand Cyrrill (fra Frankrig). Nu er det weekend og en adnsk pige tager hem, så vi skal nok give den gas i byen i aften :) God weekend til alle...

Her lige et bonusbillede af børn i Kumasi: